Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci
Levne-sperky.cz Menu

Zlaté šperky

30. 6. 2021

Všechny zlaté šperky o hmotnosti nad 0,5g musí být označené puncem. Označení každého šperku provádí puncovní úřad.

Punc, který po kontrole do šperku "vyrazí" puncovní úřad je potvrzením ryzosti použitého zlata. 

 

 

 

 

 

 

  • 585/1000 - 14 ti karátové zlato (z celkového počtu 1000 částí slitiny je 585 částí zlata)
  • 750/1000 - 18 ti karátové zlato (z celkového počtu 1000 částí slitiny je 750 částí zlata)
  • 1000/1000 - 24 karátové ryzí zlato (neobsahuje žádné příměsi)

Šperky zlaté mohou být vyrobeny:

  • ze žlutého zlata
  • z bílého zlata
  • z růžového zlata

Žluté zlato - dnes se šperky ze žlutého zlata mnohým mohou zdát staromódní, ale i přes to, jsou šperky žlutého zlata považovány za nadčasovou klasiku. Například dětské náušnice ze žlutého zlata jsou stále velmi oblíbenou a tradiční volbou. Ze žlutého zlata stále vyzařuje poctivost a ryzost šperku, kterou je možné předávat z generace na generaci. 

Možné alergické reakce na žluté zlato - pokud máte obavy z možných alergických reakcí na kovy, vyberte šperky ze žlutého zlata, u kterých je pravděpodobnost alergické reakce nejmenší. Slitina žlutého zlata obsahuje pouze stříbro pro zvýšení pevnosti šperku. Vzhledem k faktu, že alergické reakce vyvolané zlatem či stříbrem jsou velice ojedinělé jsou šperky ze žlutého zlata nejlépe snášené. 

 

Bílé zlato - šperky z bílého zlata jsou v posledních letech velmi oblíbené. Šperky vyrobené z bílého zlata jsou velice moderní a svěží. Ve složení slitin z bílého zlata je možné  najít nikl, stříbro, mangan, ale také palladium a platinu.

Možnost alergických reakcí na bílé zlato - alergické reakce na bílé zlato může zapříčinit přítomnost niklu v jeho slitině. Alergické reakce na nikl se projeví jako zarudnutí, či vyrážka, ale není znám případ, kdy šperk z bílého zlata způsobil zdravotní komplikace. Uvolňování niklu ze slitin bílého zlata používaných na výrobu šperků upravují směrnice EU. Dodržování těchto směrnic zajišťuje puncovní úřad. Nikl představuje nutnou příměs a jeho uvolňování závisí na čistotě příměsi u samotné technologii zpracování bílého zlata. U šperků vyrobených z kvalitního bílého zlata uvolňování niklu nehrozí. Jedincům se zvýšenou citlivostí na nikl lze jednoznačně doporučit šperky ze žlutého zlata. 

Růžové zlato - šperky z růžového zlata jsou pomyslnou zlatou cestou mezi šperky vyrobenými z bílého zlata a šperky ze zlata žlutého. Slitina růžového zlata obsahuje příměs mědi, která mu dodává lehce červené tóny.

Alergické reakce na růžové zlato - u citlivých jedinců nelze alergické reakce na měď vyloučit, ale opět nejvíce záleží na technologii a zpracování slitiny růžového zlata. U osob s vysokou citlivostí doporučujeme zvážit, zda nevybrat šperky vyrobené ze žlutého zlata. 

Přidat nový komentář

Komentáře

Nebyl přidán žádný komentář.