Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci
Levne-sperky.cz Menu

Registrovaný prodejce u puncovního úřadu

15. 6. 2016

Nakupujte bezpečně krásné šperky z drahých kovů

Elektronický obchod Levne-sperky.cz je registrovaný u Puncovního úřadu do systému kontrolních nákupů. Průběh kontrolního nákupu popíšeme níže v textu. Na úvod jsme si pečlivě prohlédnětě oficiální seznam puncovních značek drahých kovů.

Každý zlatý šperk hmotnosti nad 0,5g musí být opatřen odpovědnostní značkou výrobce, nebo obchodníka a puncovním znakem. Šperky hmotnosti nižší než 0,5g musí být označeny puncovní ryzostní značkou. 

I v dnešní, nebo právě v dnešní době se stále najdou nepoctivý obchodníci, kteří neváhají vydávat šperky z obyčejných kovů za šperky z drahých kovů, nebo vědomě uvádějí vyšší ryzost nežli je skutečnost. Takové nekalé praktiky většinou využívají obchodníci se zahraničnímy obchody, nebo elektronické obchody ukrývající se za různé PO boxy a virtuální sídla. Pevně věřím, že většina prodejců je poctivá a nemá co skrývat. Jednoduchou nápovědou může být jeho registrace u puncovního úřadu ke kontrolním nákupům. Stručný popis kotrolního nákupu je níže v textu.

Kontrolní nákup probíhá poměrně jednoduchým způsobem. Kontrolor puncovního úřadu vytvoří u kontrolováného elektronického obchodu se šperky z drahých kovů nákup jako soukromá osoba samozřejmě na soukromou adresu. Prodejce tedy netuší, že se jedná o kontrolní nákup krásných šperků učiněný inspektorem puncovního úřadu. Po doručení zásilky ji inspektor nerozbalenou dopravý na puncovní úřad a před švědkem zásilku otevře. Celý postup je zdokumentován pomocí fotografií. Následuje zkotrolování zákonných náležitostí včetně přezkoušený šperku na pravost a ryzost drahého kovu.

Pokud jsou všechny náležitosti splněny a kontrola neodhalý nedostatky je šperk vrácen prodejci. V případě, že inspektor narazí na sebemenší nedostatek byt admistrativní povahy, vyměří prodejci peněžní sankci.

Z výše uvdeného vyplívá, že nákup u registrovaného prodejce je mnohem bezpečnější než nákup u prodejce, který se snaží svoji adresu zamaskovat za PO boxy, virtuální sídla či neexistující adresy. V mnoha případech nejde o podnikatele, ale o podnikavce prahnoucí po rychlém zisku za každou cenu. Nákupem šperků u takového podnikace můžete přijít o celou investovanou částku, v lepším případě ji budete vymáhat řadu let.

Signálem může být podezřele nízská cena. Rozdíl v ceně u různých obchodníků v řádech korun lze připsat konkurenčnímu boji, ale rodíl v ceně o stokoruny či tisíce může být signálem budoucího problému. Zcela určitě je dobré se vyvarovat platbě před převzetím zboží, ale ani při platbě při převzetí na dobírku nemáte jistotu obsahu zásilky. V médiích se v periodách objevují reportáže o podvodech způsobených „levnými obchodníky“, bohužel se stále najde řada jedinců, kteří vábení nízské ceny podlehnou. Často se stane, že nemají ani peníze ani zboží. 

Nakupování šperků by měla být svým způsobem zábava spojená s radostí s nákupu a nošení krásného šperku po dlouhou dobu. Nezřídka se zlaté šperky a stříbrné šperky dědí z generace na generaci, proto se je rozumné zaplatit trochu vyšší cenu, ale být si jistý tím co kupuji. Právě takovou jistotu poskytuje nákup šperků z drahých kovů u registrovaných prodejců.

Přidat nový komentář

Komentáře

Nebyl přidán žádný komentář.